注册帐号

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

搜索
0赞
赞赏
联系客服
联系客服
开启左侧

★【轻忪下,听几首很有趣的客家歌】★

观光客 2010-7-24 20:15:23

注册帐号,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转在线

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?注册帐号 微信登录

x

客家山歌——————————————
靓妹猪哥(演唱: 邱清云 & 謝玲玲)

靓妹行公园啊
呀位系脉怪地方啊
嘻 公园咯
多来问
哎 汝一只人 啊
汝盲计啊
崖崖 同汝做亲好矛
对唔住 崖唔识汝

靓妹靓妹身边过 唉呀唉呀哟
又系遇见非哥样又系像蛇戈
靓妹靓妹真唔错 想做亲就来坐
实在系呛猪哥样 又做怪咀俺多
靓妹汝好靓 越看就越系唔错
靓妹靓妹真唔错 唉呀唉呀哟
又遇见滴贾苏哥又系呛猴哥
靓妹靓妹脚好看 又做怪唔来坐
照下镜看死佬样 惹暗疮又俺多
靓妹你好靓 后生仔就爱索货

喂 汝紧跟崖后背做脉怪喔
唉呀 靓妹崖兜做只朋友好矛哦
好 难咯 哼 转去照下镜啦
吓 伢样唔靓咩 唔够现实咩
靓 靓过猪八戒哦

靓妹靓好久唔见做怪爱行先
报案就食咖喱饭 切莫再来跟
靓妹系做伢打令 就快乐过神仙
哼 照照镜惹马捞样 又憨憨又傻颠
哇 靓妹汝紧骂 又发火又唔奔面
咦 靓妹靓妹唔奔面 又骂又来喊
报案就喂满身贱 落去监房先
落去就食咖喱饭 又最怕食皮鞭
系怕就爱遽改过 汝切莫学头先
听话来改过 又牵手爱添小骗

汝真系晓改过
真 珍珠都矛俺真
吾 看惹样都唔呛坏人啦
梗系唔呛啦 崖一表人才二表钱财
哈哈 企猜惹面前十足惹情郎
情郎就矛相干 崖最怕汝系色狼喔
哈 靓妹唔使担心 虾
崖兜一齐去划下船好矛
好啊

靓妹靓仔双双对 去黎都田尾
快快乐乐心也醉又笑又来追
对对又呛天仙配 车大炮任崖吹
对对又像花中蝶 自在自由飞
又呛糖嗤豆 天一双地上一对

您需要登录后才可以回帖 立即登录 微信登录

大家听分详
(客家歌淸唱  演唱:邱清云)

佢话山歌唱来,正话闹洋洋
恁多朋友在里往啊 本来涯山歌系唔会唱

凑下热闹也无防 就请大家正话听分详
佢话就请大家嗱正话听分详

哎! 万事嫖赌系疯狂啊

大伯公山去求字嗱 去了一幫又一幫
拆坟问鬼得人狂(惊)啊
坟头问鬼嗱正话得人狂
哎!拿督廟前又出主张啊 三拜九叩求真字嗱
元宝腊竹烧一场 添油打鼓响叮噹啊

佢既添油打鼓嗱正话响叮噹

噢!关帝既面前又无多鎯啊 手錶钢笔也当浄嗱
耳環介指搏到光 屋卡的米缸光又光啊
屋卡(家裡)的米缸吖正话光又光
哎 咸鱼青菜无得藏啊

阿娇饿到佢呱呱叫嗱 夫妻反目无商量
你话心伤唔心伤啊 伤心来时正心伤
万事千事既杀人王啊 几多跳楼人自杀嗱
几多人爱去憨房(疯人院) 你话凄涼唔凄涼啊

冇咯(完了)

老表(各位) :少壯唔努力 老大徒悲伤 千万唔好赌wo!

哈哈,很不错啊!
阿妹过来

阿妹过来,爱涯唱山歌你就过来,你在哪自己唱好独,涯一见妹心就会开,梁山伯也爱祝英台。阿妹过来,梁山伯也爱祝英台。
阿哥过来,爱涯唱山歌你就过来,你好会游水就游过来,涯看见哥心就会开,你有胆就ge(快)游过来。
阿妹喊涯,妹你的心肝其实系歪,涯唔会游水就晓拉踩(死),涯甘愿做和尚吃斋,你想爱哥ge滴好嫁涯。
阿哥话涯,话涯的心歪你系乱猜,涯知道你心系好爱涯,你愿意做和尚吃斋,涯唔做尼姑就真系筛(可惜)。

花生米

(演唱/邱清云)

花生米哟, 花生米哟, 来哟,出名新鲜个花生米哟…….

吃过话正好人都知,条条巷去卖历鼓换日跑生理,
莫过界去东涯去西,齐齐赚吃莫搞到牙罗争生理,
红衣花生真系香,粒粒都爽矛讲通通系吃到唔新鲜讲涯知,
齐家交官都爱买,粒粒系香矛讲大话包你吃过再爱唔出奇,

喂,gia(快) gia好来,爱吃就来,系最合时,慢的就迟,
花生米; 花生好出名,又香甲便宜,抵吃,每只人买街巷都知,
花生又一宜,对身体维它命最帮补,齐家偿过就知,
gia (快)gia好来,爱吃就来,系最合时,慢的就迟,花生米;

来哟,左牙吃开,右牙香, 右牙吃开, 甲甲香呀;

gia(快) gia好来,爱吃就来,系最合时,慢的就迟,花生米,
花生好出名,又香甲便宜,抵吃,每只人买街巷都知,
花生又一宜,对身体维它命最帮补,齐家偿过就知,
gia(快) gia好来,爱吃就来,系最合时,慢的就迟,
花生米, 花生米, 花生米哟…..

睬你都戆

(演唱: 邱清云)

来,饮哂佢,唉,涯有满肚个心事,也有过去个沧桑,喊涯校样般来讲.

明明知道冇酒量,偏偏饮烈酒恁强,
因为涯有好多心事冇厅(地方)讲,
正来醉酒将酒干。

干杯干杯,饮哂干杯,莫再想以前你个样,再想系好戆,切莫再讲,
醉后来好好走入梦乡,明早醒来会寻找自家的方向

哼,你脉个样,你以为你真好看呀?想倒涯以前真系戆,脉个都为你着想.
唉,搞到今下,艰辛呀,脉个都冇罗,唔好再想,涯睬你都戆.

哈哈,这么多啊!厉害!
钱最亲

作词: 张少林
演唱: 邱清云

人家讲人衰有路, 鬼衰就上树 一只人穷起来, 亲戚朋友都借到无哂路啊!

钱最亲有镭(钱)就讲亲啊

本来就系嘛 ,世界就系俺用, 无钱同鬼倾呀吓!

住时讲借唔信,亲戚朋友拒炸唔认,爱借镭(钱)周时杀肚先唔爱奔啊!
谷到艾面八就乌过吉邻神,衰人讲撞到正,骂涯骂到唔晓兴,讲借一开声就无倾!
介电车(摩托车)又过日新,拒牌掂又落开订,无镭(钱)就唔讲心,真系前世对错亲啊!

真系风水十年轮流转 ,我架老甲(爷)车 车牌4298敢开正头标 ,尼摆妥当咯 !

涯人系真,算命算得精啊

百打令东南亚花园盍周师傅算涯唔晓衰一世人盍

衰时系衰一阵,万字时时又些得应,大电车买来开積就奔现金,NIGHTCLUB(夜酒吧)捞酒吧出入都唔晓停,老子有钱系威定,大把朋友亲戚认,想借镭只只变有良心!
旧摆既债讲清,涯自家都唔敢信,人衰阵那只亲,今吓行运爭讲亲啊!
论金钱!

演唱:邱清云、谢玲玲

各位仔细听涯言,开声一句就讲钱
有了钱,大声讲话就大声喊
穷人食唔足,富人爱钱就贪唔完
人冇穷一世,水不可能落一年
人有钱,屁向天。越系多钱就越爱钱
人冇钱,尽耕田,刮风日晒油望田
有了钱,日日都讲过肥年
有钱最惊系遇老千,多多你也完

十年河东转河西,莫笑穷人着破衣
早早睡,暗暗(晚的意思)起。又省灯油又省日
喙去天饭冇人知,荷包冇钱分人欺
人系不为利,满人会早起
有钱难讨娇娇女,冇钱晓娶有钱妻
穷人多主意,财主多银子
富人上埔gkie gkie去,穷人天射佢诈唔知
生时脉个都冇拿来,死时带唔去

衙门八字开,有理冇钱莫入来
孤寒种,真系衰,同佢借钱佢诈唔在
讲倒分钱只只爱,盲老见钱眼也开
人倒霉,唔想睡,冇钱做事手脚累
有钱财,唔自爱,寻花问柳将自家害
三摊台,日夜开,想讲赢钱落知背
手气系讲衰,对门有间档店开
金气表仔隆入来,分新家,忘爷哀
佢讲祸产系当衰,想发达,慢慢来
积少成多变成堆

单身哥

词:张少林
唱:邱清云

艾呀 人人都喊涯系邱大傻
三四十岁肓有老婆呵
单只彩蝶无双对呀

做开半世单身哥
好比有称就无称佗呵
拒话好比有称哪无称佗
一世都肓拍过拖呵

想索靓妹涯心肝跳
又惊会骂涯衰哥摸
命中注定无奈何
艾命中注定了无奈何
三餐食饭自家煲呵

葡炉煲砵又唔洗哪
碗储又臭又罗嗦
汤匙碗筷会生霉
艾汤匙碗筷哪会生霉

自己洗衫就自己椤呵
又无番碱(肥皂)又无擦哪
介乾脾木虱真系多
房间既灶头共一呙

艾房间既灶头哪就共一呙
猫公老鼠就共下坐呵
猫公老鼠来结拜哪
既老鼠来喊艾猫大哥
人人看到就笑呵呵

1234下一页
你知道吗?连南论坛阳光女孩都很漂亮。。。
返回顶部